Hvad er damask?

bbaa11

Damask lyder måske som noget mormor gemte i skufferne i gamle dage, der ikke findes længere eller kan have interesse i nutidens boligindretning. Men tag ikke fejl! Netop nu er der stor fokus på mønstre, teksturer, materialer og overflader i tidens indretning og her er damask absolut aktuelt at bruge.

Kort fortalt, er damask smukt mønstret stof af 100% naturmateriale, enten silke, bomuld, hør eller uld. Navnet henviser til stoffets ophavsby Damaskus. Stoffet er oftest ensfarvet og selve mønstret fremtræder i blanke og matte flader. Vender man damask stoffet om, så fremstår mønstret omvendt, derfor har damask ikke en reel for- eller bagside.

Det sidste damaskvæveri i Danmark er desværre lukket, der designes dog stadig smukke og moderne damaskstoffer her i landet, til duge og andet, men selve produktionen foregår ikke længere her.

Damask går aldrig af mode

Damaskduge og andet i dette eksklusive og smukke stof, går aldrig af mode, af den simple grund, at de repræsenterer klassisk god stil og derfor er evig gyldig. Nutiden er ikke så formel som i gamle dage, men der er en større og større søgning efter den kvalitet og eksklusivitet, som var standarden tidligere, men ikke bare er givet i dag. Det skyldes i høj grad, at der er ved at ske et endeligt opgør med forbrugermentaliteten, miljøet er i fokus og mange foretrækker at eje få og gode ting, frem for bare at købe nyt og smide væk hele tiden. Jo, mormor passede gode på sine fine damaskduge og tog dem frem til festlige anledninger og det gør flere og flere unge også i dag. Her er ikke tale om en retro bølge, men mere om en øget bevidsthed omkring detaljernes betydning både i de små hjem og ude i den store verden. Der er også en klar sammenhæng mellem interessen for eksklusivt porcelæn og ønsket om, at dette bliver præsenteret på den flotteste måde og det er dét en dug af damask gør.

Ting til boligen syet i damask har præcis den tyngde i både fremstillingen, udtrykket og teksturen, som rammer plet i alle tiders stilfulde indretning. Især danske producenter har en god sans for top moderne grafiske mønsterdesigns, så de er værd at holde godt øje med, hvis du gerne vil dække op med damask på bordet eller tilbringe natten i sengetøj af en helt særlig karakter. Selvom stoffet ikke længere væves her i landet, så foregår produktionen efter de gode gamle danske standarder, som der aldrig slækkes på.

Køb damask online

Har denne artikel ændret din opfattelse af hvad damask er og vil du gerne vide mere, så gå på nettet og se de mange nye designs og muligheder for at bruge damask i boligen. Moderne damask minder måske om det mormor havde, men er alligevel markant anderledes. Er brandet dansk og står der, et stoffet er damask, så kan du altid være helt sikker på, at der er tale om højeste kvalitet helt uden sidestykke.

I webshops som her http://kopk.dk/maerker/georg-jensen/georg-jensen-living/ kan du købe alt fra viskestykker til store duge.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *