Eksperter siger, overvej dine lån før du tager dem

bbaa11

Hvad du skal holde øje med

For mange kan det være en rigtig naturlig situation at stå i, at man mangler lidt penge i en kort periode. Måske er der ikke flere penge tilbage og måneden er ved at slutte, så huslejen skal lige slås på plads, men man har beklageligvis ikke arbejdet nok den måned, så man står i den situation, at man ikke har penge til at betale huslejen. Det sker for mange danskere, som har oplevet, at de er blevet smidt ud af deres lejlighed fordi de ikke kunne betale huslejen, som der stod ifølge deres kontrakt. For mange er løsningen på dette at tage et af de kendte kviklån der er begyndt at springe frem til højre og venstre, oftest ses de i Movia busser hvor deres reklamer kører i døgndrift. Alternativt er det også meget normalt, at skulle tage et lån når man skal købe sit første hus. Dette er hvad størstedelen af danskere gør, når de skal tage et lån, lige såvel som amerikanere stereotypisk tager studielån så de kan betale deres studier (red: studielån kan også tages i Danmark, men er givet af staten frem for private instanser).

Hvad er problemet med disse lån så, kunne man eventuelt spørge? Man får et hvis beløb og betaler det beløb tilbage, ikke? Jo, det er således lån fungerer, men eksperter advarer, at forbrugere skal passe på at tage lån, som er underlagt vilkår, der ikke er til deres egen fordel. Et sådant eksempel kunne være, at lånet har rigtig høje renter, som det ikke forventes at man kan betale tilbage særlig hurtigt, eller at lånet har andre langsigtede konsekvenser (hvis der ikke betales inden for de første 30 dage stiger renten, for eksempel). Mange har udtalt sig, at det kunne være på eget ansvar, men alligevel bliver tusinde danskere fanget i disse slags fælder, når de tager lån. Og det er ikke godt for både privat- og den offentlige økonomi, advarer eksperter.

Konsekvenserne af dette

Konsekvenserne af at tage sådan et lån, man ikke kan betale tilbage betyder ikke meget i det store billede, men mest af alt for individet som kommer til at have en værre privatøkonomi (dette rammer specielt hårdest dem, som er i de lavere klasser, da et låns renter kan have store konsekvenser for dem). Problemet ligger specielt i, hvis det sker for mange. Hvis ingen kan betale deres lån tilbage vil bankerne lide store tab og derved ikke give flere lån ud, mangel på lån kan derved have den konsekvens, at mange ikke vil købe boliger fordi de ikke kan få huslån, og derved knækker økonomien så, fordi husmarkedet pludselig krakelerer. Det er et problem der kan undgås, siger eksperter. Først og fremmest skal man sørge for, at man ikke tager forbrugslån uden sikkerhed. Hvis der er lidt sikkerhed kan man garantere, at der ikke nødvendigvis sker det store. Endvidere fastslår de, at det er vigtigt man læser og forstår kontrakten man underskriver, og ikke gør det spontant.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *